Medisinske isotoper: En nødvendighet og mulighet for Norge
Norge har en unik posisjon for å kunne bidra til å sikre Europas forsyning av medisinske isotoper.
En raskt aldrende befolkning og økt forekomst av kroniske sykdommer skaper et økende behov for presis og effektiv diagnostikk og behandling. Nukleærmedisin spiller en avgjørende rolle i møte med denne utfordringen, men Europas tilgang til medisinske isotoper er sterkt begrenset. Som daglig leder i Norsk Medisinsk Syklotronsenter ser jeg hvordan medisinske isotoper brukt innen nukleær medisin hjelper norske pasienter. For å møte fremtidens helseutfordringer og sikre Europas selvforsyning, har Norge nå muligheten til å spille en viktig rolle i produksjonen av disse livsviktige isotopene.
Økt behov og etterspørsel
Medisinske isotoper spiller en sentral rolle i dagens helsevesen, særlig innen kreftdiagnostikk og -behandling. Isotopene brukes til å lage radiofarmaka for bruk i PET diagnostikk og radionuklideterapi, verktøy som gjør det mulig å se kreftsvulster i detalj og gi spesifikk og målrettet behandling.. Dette er grunnlaget for persontilpasset medisin – skreddersydde behandlingsplaner som reduserer bivirkninger og gir mer presise behandlingsresultater.
I takt med en økende levealder, vokser behovet for disse avanserte produktene. Men å møte denne etterspørselen krever stabile forsyninger av medisinske isotoper. Europa og verden står foran en situasjon hvor leveringssikkerheten for medisinske isotoper blir utfordret av aldrende infrastruktur og en geopolitisk usikker leverandørkjede.
Europa trenger en selvstendig forsyning av isotoper
I dag er en betydelig andel av isotopene vi bruker i Europa importert fra utenfor kontinentet, og Kina er blant de største leverandørene. Denne avhengigheten utgjør en betydelig risiko. Kinas posisjon som leverandør gir landet muligheten til å bruke isotopproduksjonen som et geopolitisk pressmiddel – noe vi allerede ser tendenser til i form av eksportkontroller og restriksjoner. Skulle denne forsyningen bli kuttet, ville vi stått overfor et kritisk problem som vil ramme europeiske pasienter direkte. Alternativene innenfor EU er begrensede, og vi har sett hvordan pandemien forstyrret globale forsyningskjeder – medisinske isotoper er intet unntak.
I tillegg til geopolitiske utfordringer, er det tekniske hindringer. Produksjonen av isotoper krever høyt spesialisert utstyr og strenge sikkerhetstiltak. Medisinske isotoper produseres i stor grad ved hjelp av et knippe aldrende forskningsreaktorer. Norge har en unik mulighet til å spille en rolle i etableringen av en alternativ leveransekjede som ikke baserer seg på kjernereaktorer.
Norge kan spille en viktig rolle
Norge har en unik posisjon for å kunne bidra til å sikre Europas forsyning av medisinske isotoper. Politisk stabilitet, tilgang på fornybar energi og en sterk teknologisk base gir oss et konkurransefortrinn. Teknologien som benyttes for produksjon og eksport av enkelte isotoper krever godkjenning av IAEA (International Atomic Energy Agency) og Norge vil kunne være et foretrukket produksjonsland ettersom vi er et av de de få landene i verden som har signert tilleggsprotokollene til ikke-spredningsavtalen for atomvåpen og hvor det er et stabilt politisk styresett.
En investering i medisinske isotoper kan bli et nytt norsk industrieventyr. Økt produksjon i Norge vil ikke bare dekke det norske behovet, men også gi store eksportmuligheter som kan generere inntekter og arbeidsplasser.
Regjeringen har lagt frem en eksportsatsing for helseindustrien og vi venter i spenning på hvilke tiltak myndighetene skal iverksette for å få fart på denne utviklingen. Produksjon av isotoper i Norge kan starte raskt. Spørsmålet er om vi som nasjon og myndighetene er villige til å satse på dette. For at Norsk medisinsk syklotronsenter AS og Norge skal kunne ta en lederrolle innen isotopproduksjon, må vi være klare til å investere for å sikre norsk eierskap og kontroll.
Vi står ved et veiskille. Vi kan velge å investere i norsk isotopproduksjon nå, sikre Europas helse og skape et nytt industrieventyr, eller vi kan fortsette å være sårbare for geopolitisk risiko. Valget ligger hos våre politikere – tiden er inne for å handle.
Denne kronikken ble opprinnelig publisert i dagens medsin (DM): Medisinske isotoper: En nødvendighet og mulighet for Norge